Paylaşmak kolay!
CeBIT İzlenimleri
Hasan Baltalar
12 Ekim 2009 Pazartesi
4757 Görüntülenme
3 Yorum

Bu yazımda, 9 ve 10 Ekim 2009 tarihlerinde ziyaret ettiğim “CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı” hakkındaki izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

“Cep Telefonu Panayırı” haline geldiği eleştirisiyle iki yıl ara verdiğim fuar ziyaretindeki temel amacım, kurumsallaşma süreçlerinde faydalandığımız bilgi sistemlerinin günümüzde geldiği yer ve bu alanda yeni olarak nelerin geliştirildiği konusunda bilgi edinmekti.

İş Yazılımları

Bu kapsamda özellikle “Kurumsal Kaynak Planlama” ve “Süreç Yönetimi” çözümleri konusuna ilgi gösterdim.

b080i001.jpgTÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi
b080i001.jpgTÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi

Pazarda önceden beri bulunan SAP, Microsoft Axapta, Microsoft Dynamics, IFS, IBPro gibi ERP çözümlerinin artık fuarda olmayışı dikkat çekiciydi. Farklı bir stratejileri olma ihtimali ile birlikte, bu ürünlerin pazardaki faaliyetlerine devam etmesine rağmen fuarda olmamaları, fuardan beklentilerinin ortadan kalkması veya zayıflaması olarak yorumlanabilir. Bununla birlikte ABAS, NEBİM ve Uyumsoft, fuardaki gövde gösterilerini devam ettiren ürünlerdi. EBILS isimli yeni bir ürün de bu yıl ilk defa görücüye çıkmıştı. Bu yeni yazılımın ERP2 konseptine göre ürün geliştirdiklerini beyan eden firma yetkilileri ile sohbet ettik.

Bu yılki fuarda, ilk defa gördüğüm bir antivirüs de dikkatimi çekti. Bir Alman yazılımı olan GData, kişisel ve kurumsal antivirüs çözümü olarak oldukça iddialı görünüyor. Firma internet sitesinde, 1985 yılında kurulduğunu ve ilk antivirüs programını 20 yıl önce geliştirdiğini ifade ediyor. Deneme sürümü takdim edilen yazılımı, henüz test etme fırsatım olmadı.

Eğitim Araçları

Akıllı Tahta Sistemleri konusunda 3–4 ayrı firma fuardaydı. Bu da, bilişim sektörünün bu yıl ekonomik kriz nedeniyle iş dünyasında meydana gelen küçülmeden dolayı, iştahını hiç kaybetmeyen eğitim pazarına yöneldiği anlamına geliyor. Firmaların promosyonlarının azlığı da, kriz nedeniyle bilişim sektörünün maliyetleri iyice azaltmaya çalıştığını göstermekteydi.

Kamu Sektörü

Gelelim kamu sektörü salonuna! Bu salonun bu yıl daha sönük ve hareketsiz olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. “Hızlı Tren” başarısı nedeniyle TCDD standı ilgi çekiyordu. Özel bir teknikle üç boyutlu film gösteren bir plazma TV, kurumu tanıtıyordu. Yetkililer de ziyaretçilerle ilgiliydi.

TÜBİTAK

TÜBİTAK’ın standı oldukça kalabalıktı. Görevli öğrenci gençler, “Pardus” meraklılarına yardımcı olmak için yoğun gayret sarfediyordu. Oldukça da kibardılar. Kurumun çıkarmaya yeni başladığı “UEKAE Dergisi” incelenmeye değer!

Bilişim Dışındaki Firmalar

b080i002.jpgFuardan Bir Görüntü
b080i002.jpgFuardan Bir Görüntü

Fuarda bilişim sektörü dışından da ilginç firmalar yer alıyordu. Bazı özel sağlık kuruluşları, bilişim fuarının ziyaretçilerinin de sağlık sorunları olabilir diye düşünmüş olmalılar. Dünya Göz Hastanesi, ücretsiz göz muayenesi yaparak standının önünde bekleyen uzun kuyruğa hizmet veriyordu. Bu fırsat kaçmaz deyip faydalanmaya kalkınca, ben de gözüme bir cihazın ilaç püskürtmesine razı olmak zorunda kaldım. Doktorun davranışı kibardı.

Sağlık kuruluşlarının yanısıra, mobilya ve inşaat sektöründen de firmalar ürünleriyle dikkat çekmeye çalıştılar. Dumankaya’nın ilginç tırı önünde fotoğraf çektirme sırası bile oluştu.

Telekomünikasyon Firmaları

CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nın bu yıl en belirgin özelliği, fuarı bir panayır yerine çeviren GSM operatörlerinin hiçbirinin yer almamasıydı. Dolayısıyla animasyonlar ve bunların oluşturduğu gürültü çok daha azdı. Bu durum da fuarı, daha çok iş dünyasına dönük bir görünüme çevirmişti. Onların kapladığı alana bu yıl, uydu ve görüntüleme sistemlerini içeren “Broadcast, Cable & Satellite Eurasia 2009” fuarı yerleşmiş. Önceki yıllarda, iş dünyası salonları çok tenha iken, tüketici elektroniği ve mobil teknolojileri içeren bu salonlara girmek bile imkânsız oluyordu. Girildiğinde karşılaşılan manzara da tam bir panayır görüntüsüydü. Yüksek platformlarda dans eden show kızları, kulağa zarar verecek seviyede müzik sesleri, bir kalem bile olsa promosyon kapmak için oraya buraya koşuşturan insanlar, …

Son Görüş

Son yıllardaki durumunu sürekli eleştirdiğim “CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı”nda, görmeyi arzu ettiğim “Bilişim Fuarı” görüntüsünü bu yıl gördüm diyebilirim. En azından “Seneye gelmeyeceğim” demiyorum!

Güncelleme (16 Ekim 2010)

Yukarıdaki yazımdan bir yıl sonra, bu yılki ziyaretim sırasında edindiğim izlenimlerimi ayrı bir başlık halide yazmak istemedim. Çünkü yazacak fazla bir şey yok! Fuar, bilişim fuarı olmaktan gittikçe uzaklaşıyor. Geçen yıldan önce iki kez ara vermiştim. Sanırım gelecek yıl yine ara vermelere başlayacağım ve iyi izlenimler duymadan da gitmeyeceğim.

b080i003.jpgBoş-luk!
b080i003.jpgBoş-luk!

ERP yazılımlarından olup fuarda en büyük yeri kapatan “Son Mohikan”, Uyumsoft da artık çekilmişti. Geçen yıl fuara ilk kez katılan EBİLS, ERP2 ürünüyle bu yıl da ziyaretçilerinin ilgisini çekmeye devam etti. Firmanın genel müdürü, satış müdürü ve konsept danışmanı ile sohbet ettik. Hem satış, hem de uygulama stratejilerini oldukça başarılı buldum.

Halkın ziyaret günü olan Cumartesi sabahında, giriş turnikelerinde daha önceki yıllarda gördüğüm metrelerce kuyrukları göremedim. Birçok vatandaş, fuardan edineceği fayda ile giriş ücretini kıyasladığında gitmeme kararı almış olabilir. Bir gün önce yağan şiddetli yağış da ilgiyi azaltmış olabilir.

Fuar içinde birçok stant boştu ve sahipsiz görünüyordu. katılımcı firmalar nasıl bir dönüş elde edecekler bilmiyorum ama, fuarın bence iki kazananı var: Organizasyon şirketi ve firmaların torba torba dağıttığı basılı materyalleri üretenler.

Yazımı okuyan katılımcı firma yetkilileri ve ziyaretçiler varsa, görüşlerini yorum olarak paylaşmalarından sevinç duyacağım. Yanıldığım noktalar varsa, öğrenmek isterim.


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşmak kolay!
 

Yorumlar

Serhat
Konuk
Comment
CeBIT
Yorum 3 (19 Ekim 2010 21:07)
Tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Murat
Konuk
Comment
CeBIT
Yorum 2 (21 Ekim 2009 07:04)
Merhabalar,

Son görüşünüze pek katılamayacağım. CeBIT gittikçe kötü oluyor ve işbirlikleri oluşmuyor. Fuarın verimliliği, çözüm ortaklığı ve iş potansiyeli oluşturmaktır. Kuru kalabalık dediğimiz bu fuar alanı, bu özelliğini yitirmiştir. İki tane animator yok diye, sessizlik var diye iyi geçtiği söylenemez. Birçok büyük gelmedi ve gelmeyecek. Yaklaşık 4 gün boyunca 200’ün üzerinde firma ile görüştüm. Nasıl gidiyor dediğimde, “Eş dostu görüyoruz, çay may içiyoruz. 3-5 kişi de uğrayıp, sizin gibi sorgulayıp, broşür alıp gidiyor.” dedi. Binlerce dolar yatırıyorsunuz, içi boş.
Anonim
Konuk
Comment
“CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı” hakkında
Yorum 1 (21 Ekim 2009 05:29)
Paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederim.

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.