Paylaşın!
SMS ve Kültür Değişimi
Hasan Baltalar
7 Ekim 2008 Salı
5700 Görüntülenme
1 Yorum

Cep telefonu kullanımının yaygınlaşması toplum hayatında köklü değişimlere neden oluyor. İnsanların birbiri ile ilişki kurması gerekli, buna diyecek bir şey yok. Ancak telefonların verdiği teknolojik imkânlar, yüz yüze kurulan ilişkileri terk ettiriyor. Cep telefonları yaygınlaşmaya başladığında, yüz yüze ilişkinin yerini de sesli iletişim almaya başladı. Birbiri ile yüz yüze görüşmesi kolay olanlar bile, birbirlerini telefonla aramaya başladılar. GSM operatörleri sadece SMS kullanımında yararlanılabilen kontörleri bol keseden ve ikramiye gibi dağıtmaya başlayınca, bu kez de sesli iletişimin yerini yazılısı almaya başladı. Yazılı iletişimin de faydası var şüphesiz. Ama her şey yerinde olmalı.

Bu işin bir garip hal almaya başladığını, kutlama günlerinde anlamaya başladım. Eskiden gelenler artık gelmiyor, telefonla ses veriyorlardı. Şimdi ise SMS gönderiyorlar. Hadi ona da razı olalım ama mesaj da kişiye özel yazılmamış ki… “Dayıcığım, amcacığım, teyzeciğim…” diye başlamıyor. Buyurun bazı örnekler:

“Benim ömrümde ırmaklar vardır sularında hayallerimi yüzdürdüğüm, benim ömrümde sevdiklerim vardır bayramlar ayrı geçince üzüldüğüm. Bayramınız mübarek olsun!”

“Bir avuç dua, bir kucak sevgi, sıcak bir mesaj kapatır mesafeleri, birleştirir gönülleri, bir sıcak gülümseme, bir ufak hediye daha da yaklaştırır bizi birbirimize. Kalbiniz nur, eviniz huzur dolsun. Kurban Bayramınız bereketli olsun!”

“Bir bayram gülüşü savur göklere, eski zamanlara gülücükler getirsin, öyle içten öyle samimi, gözyaşlarını bile tebessüme çevirsin. İyi bayramlar!”

Örnekleri çoğaltmak istersek buradaki alan yetmeyebilir. Pekiyi, sizce bunlar kutlama mesajı mıdır? Bana göre bunlar mani ve tekerleme olduğundan, kutlama mesajı yerine geçemez. Birilerinin yazdığı ve e-posta mesajlarında olduğu gibi herkesin bir diğerine ilettiği mesajlardır. Kişiye özel olarak geliştirilmemiştir.

SMS elbette faydalıdır ama bu iş gerçekten mesaj iletmek için yapılmalıdır. “5 dakika sonra oradayım.”, “Şurada buluşalım.” vb mesajların ses yerine SMS ile iletilmesi pratik olabilir. Ancak bayramlaşma ve kutlama gibi toplumsal ilişkiler için uygun değildir.

Vodafone’dan İroni

Gelelim bu yazıyı yazmama neden olan hadiseye. Bu konuda bir hafta önce bir ironi ortaya çıktı.

b064i001.jpg
Vodafone Reklâmı
b064i001.jpg
Vodafone Reklâmı

Vodafone firmasının Ramazan Bayramı’nda yayınladığı reklâmlar, bir yandan üretiliş amacını yerine getirir ve SMS’e heveslendirme yoluyla kontör satmaya çalışırken, diğer yandan da bir ironi gerçekleştiriyor; toplumun ananevi olarak yaptığı bayramlaşmanın eskisi gibi yüz yüze, ama SMS manileri vasıtasıyla yapılmasını hicvediyordu.

Firmanın söz konusu reklâm klibini buradan izleyebilirsiniz. Böyle bir ironi ortaya koymayı düşünmüşler miydi bilmiyorum ama, meseleyi bu yönden görebilenleri düşünmeye davet eden Vodafone firmasını kutlamak gerekir. Son günlerde gördüğüm en anlamlı reklâm dizisini gerçekleştirmişler.


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşın!
 

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.