Paylaşmak kolay!
Dil Gelişiyor!
Hasan Baltalar
15 Temmuz 2008 Salı
83376 Görüntülenme
20 Yorum

Ne yazık ki, konuştuğumuz dil gittikçe değişiyor ve bozuluyor. Buna engel olmak için gösterilen resmi çabalar yeterli sonuç vermiyor. Gelişen teknoloji ile birlikte Türkçe’ye karışan ve özellikle bu teknolojilerden faydalanan gençler arasında rağbet gören kelimeler de, bu süreci hızlandırıyor. İnternet’te dolaşan anonim bir yazı, bu konu ile ilgili bir kara mizah örneği veriyor:

Yıl: 1965

“Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım ve mütehassis oldum. Nasıl bir edâ takınacağıma hüküm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendimi toparlar gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle ‘Akşam-ı şerifleriniz hayrolsun!’ dedim.”

Yıl: 1975

“Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve hislendim. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle ‘İyi akşamlar!’ dedim.”

Yıl: 1985

“Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım ve duygulandım. Nitekim ne yapacağıma hüküm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle ‘Hayırlı akşamlar!’ dedim.”

Yıl: 1995

“Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve duygulandım. Fenâ hâlde kal geldi yâni. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim. Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle ‘Selâm!’ dedim.”

Yıl: 2006

“Abi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yani ve duygu durumum kabardı. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fena göçeriz dedim, enjoy durumları yani. Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana kesik. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin. ‘Hav ar yu yavrum?’”

Yıl: 2016

“Ven ay vaz si hör, ben çok yani öyle işte birden ve çok imoşınıllaştım. Off! Ay dont nov abi yaa. Ama o da bana öyle baktı, if so aşık len bu manita. ‘Hay beybi!’”

Yıl: 2026

“Onu görselimde duyumsayınca imgelemim almadı ve duyalamam tutarıklandı, ben çok yani öyle işte birden ve çok kabarık oldum. Off! Ekinsel körlük zihinsel anlığımı kapımsadı. Ama o da bana öyle baktı, bu XY bana kesin sevili. ‘Herkese mrb!’”

Güncelleme (24 Ekim 2010)

İnternet sitemin varlık nedeni ile doğrudan ilgisi olmamasına rağmen konuya dikkat çekmek için eklediğim bu yazı, sitedeki tüm yazıların içinde en çok okunanı oldu. Bir haftadır, yoğun ziyaretçi akışı var. Ziyaret istatistiklerini inceleyerek bunun nedenini sorguladım. Dil konusu artık gereği gibi tartışılmaya mı başlamıştı? Herkes konuştuğu ve yazdığı dilin önemini anlamaya mı başlamıştı?

YE2NXzVt_o.pngResim: imgbox.com
YE2NXzVt_o.pngResim: imgbox.com

Hayır! Ne yazık ki hayır.

Anlaşıldı ki özellikle Eylül-Ekim aylarında bu yazının rağbet görmesinin nedeni, dil konusunda en çok çırpınan öğretmenler. Öğrencilerine verdikleri ödevler, Google’ın teveccühü ile bu yazıyı zirveye taşıdı. Dün de, komşumuzun ilköğretime devam eden kızı bize gelerek ödev verildiğini söyledi ve konu hakkında fikir vermemizi rica etti.

Ziyaretçiler bu yazıya, arama motoru Google’a “dilin yozlaşması”, “dilin yozlaşması hakkında makale” gibi kelimeler yazarak geliyor. Geçen gün yazılan bir kelime dizisi ise çok hoşuma gitti: “dilin yozlaşması hakkında giriş gelişme sonuçlu bir kompozisyon”.

Yani öğrenci diyor ki, “Ey Google! Beni uğraştırma. Usulüne göre yazılmış hazır bir yazı ver de, onu ödev olarak sunayım.”

Yazıya eklenen yorumlar, gelenlerin faydalandıkları izlenimini veriyor. Ümit ediyorum ki bu ve başka yazılar, iletişimin en önemli unsuru olan dilin öneminin anlaşılmasına vesile olur.


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşmak kolay!
 

Yorumlar

İlk | Önceki | Gösterilen Yorumlar: 11 - 20 (Toplam: 20)
Emre Kahramanoğlu
Konuk
Comment
Vahim bir durum
Yorum 10 (22 Aralık 2009 14:02)
Harikulade ☺
Bayazıt
Konuk
Comment
Tehlike Çanları
Yorum 9 (09 Aralık 2009 23:30)
Öncelikle bu konuya değinenlere sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Ellerine sağlık. Güzel bir yazı olmuş. Yukarıda gördüklerimiz buz dağının görünen yüzü. Bir de görünmeyen yüzü var ki, orası daha da kötü. Gençlerimiz yabancı kelimelerle konuşmayı bir gelişmişlik sayıyorlar. Aslında bu hiç böyle değil. Çünkü geri kalmış ülkeler, başkalarının diline mahkumdur.
Enes
Konuk
Comment
Dilin Yozlaşması
Yorum 8 (01 Kasım 2009 15:29)
Yazanın eline sağlık. Yazı favkalade olmuş. Teşekkür ederim. ☺
Melda
Konuk
Comment
Dilin Yozlaşması
Yorum 7 (25 Ekim 2009 09:42)
Süperrrrrr bir yazı olmuşşşşşşş.
Berfin
Konuk
Comment
of ya cok uzun
Yorum 6 (12 Ekim 2009 16:12)
ya tamam ellrınıze saglık ama bu cok uzun ya ben bunu yazana kadar odevlerımı kım yapacak sorarım sıze ☺☺☺
Cem Kızıltuğ
Konuk
Comment
“Dilin Yozlaşması Hakkında Kara Mizah” hakkında
Yorum 5 (18 Temmuz 2009 11:35)
90’dan önce dili kitaplar yönlendirirdi. 90’dan sonraki halini önce Cem Yılmaz ve bazı mizah yazıları yönlendirdi. Şimdi ise sanal yazışmalar yönlendiriyor. Kelimelerinnn son harfini uzatmalarrrr, sessiz harfi yutmalar bşld. Özellikle İstanbul genç kızlarından tüm Türkiye’ye yayılan bir kapalı konuşma tarzı var ki rezalet… Bu doğrultuda çocuklarımız için biz 80 gençleri, şimdinin genç baba ve annelerine çok iş düşüyor.

Tşk.
Byeeee ☺) deermişimmm ☺

Esenlikler dilerim…

CK
Sabit Tunçel
Konuk
Comment
“Dilin Yozlaşması Hakkında Kara Mizah” hakkında
Yorum 4 (30 Ocak 2009 00:31)
Yazı çok güzel ve malesef bu örnekleri, ne kadar acıdır ki çoğaltabiliriz. Türkçemizin bu kadar hızlı yozlaşması hepimizin kesin bir tavır ile dilimize sahip çıkması ile düzelecektir.

Ne zaman ki; yabancı hayranlığı ve taklitçilikten uzaklaşır, kendimiz gibi olursak işte o zaman Türkçemiz düzgün kullanılır hale gelecektir. Ne zaman ki; İngilizce dünya dilidir saçmalığından vazgeçersek, işte o zaman Türkçemize sahip çıkacağız.

Matematiksel mantığı olan ve kendi içerisinde yenilenebilen, çağın getirdiği yeniliklere kelime türetebilen, son derece gelişmiş bir dile sahibiz ama bunun kıymetini malesef bilmiyoruz.

Ne yazıktır ki; ilk okullarda çok büyük bir marifetmiş gibi çocuklarımıza Türkçe’yi öğretmeden İngilizce öğretmenin derdine düşmüşler. Bu konuda bir çok yerde tartıştım, benim için öncelikli olan ana dilin öğrenilmesidir. Yabancı dili gerektiği zaman öğrenebilir. Ama bir yetişkin ana diline hakim değil ise bence bir kanadı kırıktır.

Kalın sağlıcakla,

Sabit Tunçel(Mba)
Ağaçişleri End.Yük.Müh.
Betül
Konuk
Comment
“Dilin Yozlaşması Hakkında Kara Mizah” hakkında
Yorum 3 (07 Aralık 2008 15:52)
Gerçekten yozlaşmanın en iyi örneklerinden biri. Müthiş olmuş ama bende de yozlaşma var sanırım. E-posta adresimden (miss.you) belli oluyor.
Gamzem
Konuk
Comment
☺☺
Yorum 2 (28 Kasım 2008 08:11)
gercekten cok guzel olmus tsk edıyorum yazan arkadasa anlayana cok sey anlatıyo aslında okudukdan sonra anlayan ınsan dalıyo zaten dusunceye… ))))
Anonim
Konuk
Comment
“Dilin Yozlaşması Hakkında Kara Mizah” hakkında
Yorum 1 (19 Ekim 2008 19:36)
Çok güzel yazılmış. Yazanlara teşekkür ederim.
İlk | Önceki | Gösterilen Yorumlar: 11 - 20 (Toplam: 20)

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.