Bu yazı sosyal medyadaki endüstri mühendisi okurlarımdan Serhat Ekici’nin, tweet yazarak istekte bulunduğu bir konuda yazıldı. Serhat, kısa süre (yani bundan hemen hemen iki yıl) önce yazarak bir ricada bulunmuş. Bu tür konuları bir yere kaydediyor ve hemen yazmaya çalışıyorum.
Serhat aslında bana, bu klasik konuda yeni neler yazabileceğimi düşündürdü. Malum, internet bir bilgi deposu ve her konuda doğru/yanlış bilgi bulunuyor. Ben de sevip uygulamayı tercih ettiğim bir yöntemi önermek istedim.
Soru cümlesinde “kişisel işler” tabiri kullanılmış ama bu işler için tercih edilecek yöntemler birer iş yapma usulü haline geleceğinden, iş hayatına da faydası olacaktır.
Ansiklopedik bilgiye ve tanımlara (her yazımda yaptığım gibi) girip zamanınızı almayayım. Bu da kısa bir yazı olsun. Olur mu?
O halde, önereceğim yönteme bodoslama gireyim:
GTD
Yapılacak işlerin planlanması denilince, aklıma ilk olarak GTD yani “Getting Things Done” metodolojisi geliyor. David Allen’in geliştirdiği bu yöntemde işler beş aşama ile gerçekleştiriliyor. İlgili verilerin temini, elenmesi, organize edilmesi ve gözden geçirilmesinden sonra bu aşamalarda planlanmış olan eylemler devreye alınıyor.
GTD için kitaplar yazılmış, hatta bazı uygulama şablonları bile geliştirilmiş. Daha fazla bilgi için “gettingthingsdone.com” internet sitesine bakılabilir.
GTD Araçları
Teknolojinin günümüzde sunduğu imkânlara bakıldığında, GTD için kullanılabilecek birçok aracın olduğunu görmek mümkün. Wunderlist, OmniFocus, Outlook, OneNote, Evernote, Lotus Notes ve Google uygulamaları bunlardan bazıları. Yalnız bu araçlar, doğrusal düşünce organizasyonu ile çalışıyor.
Bu aşamada size bir yöntemden daha bahsetmek istiyorum.
Zihin Haritalama
Zihin Haritalama, düşüncelerin beyin hücresi ve hücrelerin çalışma şekli dikkate alınarak geliştirilen bir yöntem. Aşağıda GTD yönteminin ana aşamalarına yer vererek düzenlediğim bir zihin haritasını görüyorsunuz. Zihin haritalama ile GTD veya diğer yöntemlerle planladığınız aşamaları tek bir resim üzerinde görmeniz mümkün oluyor.
Yöntem Dışı Öneriler
İşlerimizin yerine getirilmesi ile ilgili olarak, yöntemden bağımsız bir takım ilkelerden de bahsedebiliriz. Meselâ:
- Yapılandırılmış bir plan gerektirmedikçe, işleri ertelemeyin.
- Yapılandırılmış bir plan gerektirmedikçe, işleri başkasına yıkmayın.
- Küçük not pusulaları (veya teknolojik cihazlar) kullanmayı ve böylece not almayı ihmal etmeyin.
- Zamanlamaya özen göstermeye çalışın. Gerekirse zaman sayacı kullanın.
- Dinlenmeyi ihmal etmeyin.
Yorumlar
Konuk
Yorum 1 (28 Haziran 2017 00:11)
Yorumunuzla katkıda bulunun