Günümüzde görülen en yaygın iki hastalığı sorsalar, hiç tereddüt etmeden iki kelime söylerim: “Kanser” ve “Alzheimer”. Bu hastalıkların neden yaygın olduğu, başlıca bir yazının konusu olabilir. Ancak özetlersek genetik geçmişin etkili olduğu bu hastalıklar için bilim dünyası, farklılaştırılan ve daha hızlı üretilen gıdalar ile gelişen teknolojiyi de neden olarak gösteriyor.
Bu yazımda bunlardan birisi olan Alzheimer Hastalığı’nı önlemek veya en azından olabildiğince geciktirmek için üretilen ve beyni çalışır vaziyette tutmaya yarayan bir oyundan bahsedeceğim. Yakın çevrem bilir, hiç oyun oynamaya ayıracak zaman bulamadım. Bilgisayarımda, işletim sistemi ile gelenlerin dışında oyun olmaz. Onları da zaten oynamam. Ancak mesele Alzheimer Hastalığı ve beyin olunca, yelkenleri indirdim!
Beyin Egzersizleri
Bloğumda bu konuda daha önce de bir yazı yazmış ve “Beyin Geliştirme Programı” isimli kitabın özetini içeren bir zihin haritası yayınlamıştım. Yazarı beyin cerrahı olan bu kitapta önerilen bilimsel plana göre yapılması gereken üç şeyden biri, beyin egzersizleriydi. Bu kapsamda bir araştırma yaptım ve “Dr. Ryuta Kawashima” tarafından ürettirilen bir setin bilgisine ulaştım.
Dr. Kawashima ile Beyin Egzersizi
Set aslında bir dizi oyundan oluşuyor. Oyunlar, beynin farklı yetenekleri kontrol eden 3 ayrı bölgesini çalıştırmak üzere tasarlanmış. Dr. Kawashima size, bu setteki oyunları kısa bir süre ayırarak ama her gün mutlaka oynamanızı öneriyor. Her gün yapacağınız egzersizlerle beynin daha işlevsel olacağını iddia ediyor. Set, yeni başlayanlara ilk iş olarak bir yaş testi yaptırıyor. Daha sonra günlük egzersizlerle ilerliyorsunuz ve zaman zaman yaş testini tekrarlıyorsunuz. Set size beyin kartınızı da resim formatında sunuyor.
Beyin Yaşım: 42
Yukarıdaki beyin kartımda göreceğiniz üzere, şimdilerde benim beynimin yaşı 42 olarak görünüyor. “Bu çok parlak bir sonuç değil ki, ne var bunda?” demeyin lütfen. Testi ilk yaptığımda bu rakam “54” olarak çıkmıştı. Bu benim takvim yaşımın 8 yıl fazlasıydı. Yani “beynim benden 8 yıl yaşlıydı.” Hamdolsun, her gün olmasa da sıklıkla yapmaya çalıştığım egzersizlerden sonra bu rakam takvim yaşımın 5 yıl altına düştü.
25 yaşındaki bir gencin beyin kıvraklığına sahip olmayı ümit ediyor değilim. Ancak bu yaşı ne kadar düşürebilirsem, beyin sağlığım açısından iyi olduğunun farkındayım.
Sizin beyniniz kaç yaşında?
“Dr. Kawashima ile Beyin Egzersizi” seti oldukça iyi tasarlanmış, eğlenceli ve kullanımı pratik. Dil seçeneklerinde Türkçe’nin bulunmaması, açıklamalar dışında sizi sadece bir tek oyunda zorlayacak. Aşağıdaki videoda tanıtımı bulunan bu setten edinmenizi ve beyin sağlığına gereken önemi göstermenizi öneriyorum.
Ortam: youtube.com
Ortam: youtube.com
Yorumlar
Konuk
Yorum 4 (09 Nisan 2012 11:45)
Konuk
Yorum 3 (25 Ağustos 2011 07:17)
Konuk
Yorum 2 (05 Ağustos 2011 10:20)
Konuk
Yorum 1 (15 Temmuz 2011 09:43)
Yorumunuzla katkıda bulunun