Paylaşmak kolay!
3 Temel Yönetim Parametresi
Hasan Baltalar
25 Haziran 2012 Pazartesi
9242 Görüntülenme
Yorumsuz

İletişimin son derece kolaylaştığı, bilginin neredeyse ışık hızıyla yayıldığı günümüzde bir şirketi yönetmenin de artık o kadar kolay olmadığı, işin içinde olanlar tarafından takdir edilecektir. Bir taraftan krizle boğuşan ekonomiler, artan rekabet ve azalan kârlılık, diğer taraftan giderek daha kaygan bir zeminde hareket eden çalışanlara bağlı işgücü kaybı gibi faktörler, bir şirketi yönetmeyi ve ayakta tutmayı zorlaştırıyor. Şirketlerin iyi yönetilmesi için profesyonel eğitimler veriliyor ve bunların faydası aşikârdır. Ancak bu yazımda size, bir yönetici olarak hep aklınızda tutmanız ve sürekli gözetlemeniz gereken 3 cepheden bahsedeceğim:

Organizasyonun içinde neler oluyor?

Öncelikle şirketinizin iç dinamiklerini kontrol edebiliyor olmalısınız. İş süreçlerinin verimliliği, kârlılık ve çalışan memnuniyeti en önemli faktörler arasında yer alır.

Organizasyonunuzun dinamik kalabilmesi ve değişen yapınızı sürekli yansıtabilmesi gerekir. Dinamik bir organizasyonun oluşumu konusunda “Sıradüzen’den Ağdüzen’e” isimli yazımı okumanızı öneririm. Dinamik bir organizasyonla, çevik bir şirkete kapı aralamış olacaksınız.

Kurumsallaşma konusunda atacağınız adımlar ve daha da iyisi bunu bir süreç haline getirerek sonuçlandırmanız, sizi yukarıda saydığım özelliklere programlı bir şekilde yaklaştıracaktır.

Müşteri tarafında neler oluyor?

Daha önceki bir yazımda “Müşteri yoksa iş de yok!” diye bir cümle kullanmıştım. Şirketinizin faaliyet sebebi müşteridir. Onu dinlemeniz, memnuniyeti konusunda fikir sahibi olmanız ve olumsuz durumlar için önlem almanız bir zorunluluktur. Memnun ve sadık müşteri kitlenizi oluşturmak için yapmanız gerekenlere odaklanmalısınız. Bu kitle, şirketinize yeni müşterilerin de katılmasını kolaylaştıracaktır.

Müşterinizin sizden ‘yeni’ olarak ne beklediği çok önemlidir. Gelişen ihtiyaçları hemen fark etmeniz ve buna göre konumlanmanız, inovatif kalmanızı sağlar. İnovasyona önem vermeksizin müşteri kitlenizi büyütmeniz, neredeyse imkânsızdır.

Rakipler tarafında neler oluyor?

Pazarda sizinle birlikte yer alan rakiplerinizin ne yaptığını bilmeniz çok önemlidir. Tek başınıza değilsiniz ve müşterinizin tercih edebileceği başka alternatifleriniz de var. Onların ne yaptıklarını, ne gibi gelişmeler kaydettiklerini izlemek zorundasınız.

Rakiplerinize göre önde olabilmek için ise, öncelikle mevcut durumuzu çok iyi bilmek zorundasınız. Elinizde bir mevcut durum analiziniz var mı? Bu analizin sonuçlarına göre ne yapmaya odaklanmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Kurumsal Gelişim Strateji Analizi” çalışmamızda, birçok alt analize müracaat ederek net bir fotoğrafınızı çekiyor, diğer bir deyimle size ayna tutuyoruz. Şirketinizin büyüklüğüne göre en azından bir kurumsal “SWOT” analizi gerçekleştirerek, güçlü ve zayıf yönlerinizi tanımanızı öneriyorum.

b118i001.pngKonunun Zihin Haritası
b118i001.pngKonunun Zihin Haritası

Son Söz

Elbette, şirketinizi yönetmek için göz önünde tutmanız gereken başka parametreler de var. Ama bu üç unsurun ilk başta geldiğini söylemeliyim. Haydi, şirketinize iyilik edin ve bu üç cepheyi gözlemleyeceğiniz sistemleri kurmak için bir adım atın.


Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşmak kolay!
 

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.