Paylaşın!
Girişimci Olmak Zor İş!
Hasan Baltalar
12 Şubat 2013 Salı
10586 Görüntülenme
3 Yorum

Ekonomiler, çalışan ve katma değer üreten şirketlerle ayakta durur. Bunun öneminden dolayı son yıllarda girişimcilik üzerine çok şey yazılıp, konuşuluyor. İnsanların girişimcilik için cesaretlendirilmesi adına kurslar hatta üniversite programları açılıyor. Ancak girişimciliğin de bir maliyeti var. Bugün Gazetesi, bu konuda bir araştırma yaparak bir yandan girişimcilere kılavuzluk etmek istemiş, diğer yandan da büroksinin girişimciliğe engel olmasına vurgu yapmış. Haberi, gazetenin internet sitesinden alıntı yaparak aşağıda veriyorum.

Haber Metni

Türkiye’de herkesin hayalidir kendi işini kurmak. Ancak bir limitet şirketini kurmak ve mal hariç dükkânı açar hale getirmek için, en az 12.320 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tüm bu işler de, en az 7 günde tamamlanıyor.

Çalışan ya da iş hayatına atılmak isteyen herkesin rüyası kendi işini kurmaktır. Ancak Türkiye’de gerek bürokratik işlemler gerek harcamalar nedeniyle girişimcilik, esnaflık zor zanaat. “Bismillah” deyip iş kurmak isteyenin, hem sabrının hem cebinin geniş olması gerekiyor. Örneğin limitet şirket için kurulum sözleşmesi, muhasebeciye verilecek vekâletname, imza beyannamesi, defterlerin onayı gibi sadece notere ödenmesi gereken tutar 1.407 lira.

image.axd?picture=2013%2F3%2Flimited-sirket-kurma.jpg
Girişimcinin Ödeme Listesi
Resim: girisimhaber.com
image.axd?picture=2013%2F3%2Flimited-sirket-kurma.jpg
Girişimcinin Ödeme Listesi
Resim: girisimhaber.com

Tescile 750 Lira!

Ticaret ve sanayi odasına tescil için ödenecek tutar 750 lira. “Bunları ödeyince işi açarım” diye düşünmeyin. Çünkü yapılacak iş çok. Örneğin, alacağınız yazarkasa 450 lira. Sermayenizin dörtte birini bankada bloke etmek zorundasınız. Örneğin 50.000 lira sermayeli bir şirket için 12.500 lirayı bankaya yatıracaksınız. Sermayenizin onbinde birine denk gelen tutarı Halk Bankası’na yatırmanız da gerekiyor.

Muhasebeci Şart

Tüm bunları takip ederken de muhasebeciyle birlikte yapmalısınız ki, bu da ilk etapta 400 lira demek. Noterde işlemlerinizi yaptırmanız için muhtarlıktan alacağınız resimli ikametgâh ve nüfus sureti için, cebinizden 30 lira çıkacak. Faturaların üzerine ya da işlerinizin takibinde kullanacağınız IBAN numarası için bankadan hesap açmanız lâzım. Bunun için de banka “müşteri masrafı” adı altında yaklaşık 70 liranıza el koyuyor. Dükkânın elektrik ve su açma masrafları da yaklaşık 650 lira tutuyor.

Tüm bu masraflar toplandığında cebinizden çıkacak toplam tutar, 3.819 lira. Bu işlemler için de zaman lâzım, bu da en az 7 gün.

Kira, bilgisayar masraf değil mi?

İşini kurmak isteyenlerin, satacağı malı rafa koymadan önce yapması gereken masraflar da var. Örneğin dükkân kendinizin değilse mal sahibine 1 aylık kira ve en az 2 aylık depozito ödemesi lazım. Ayrıca dükkân için emlâkçıya da 1 aylık kira bedeli ödemeli. Yani ortalama 4 aylık kira. Kiranın 500 lira olduğu düşünüldüğünde 2 bin liralık bir masraf demek. Ayrıca boya, raf, ofis mobilyası, kırtasiye, bilgisayar, muhasebe programı, tabela, kartvizit, fatura, irsaliye ve kilit değişimi için de en az 8.500 lira ödenecek.

Kaynak: Varol, Hamit. “Girişimci olmak zor iş! Neden mi?” (10 Şubat 2013) ekonomi.bugun.com.tr

Lütfen sitenin kullanım politikasına uyun ve kaynak göstermeksizin alıntı yapmayın.
 Paylaşın!
 

Yorumlar

Muhacir
Konuk
Comment
Açmak mı ? Kapatmak mı?
Yorum 3 (17 Ağustos 2013 10:08)
3 adet işyeri açıp kapatmış birisi olarak şunu öğrendim ki işyeri kapatmak, açmaktan çok daha zor ve maliyetli. Ne olduğunu bilmediğiniz garip isimler altında bir sürü vergi borcu vs ödüyorsunuz ama yine de bitmiyor.

Tabi arada çok önemli bir fark var birisinde heyecanınız ve umutlarınız en üst seviyede diğerinde ise tükenmişliğin acısı :(

Yaşasın girişimsiz ve maaşlı hayat smile
Hasan Baltalar
Üye
Comment
Teşekkür
Yorum 2 (15 Şubat 2013 16:26)
Volkan Bey merhaba,

Öncelikle internet siteme ilginizden dolayı teşekkür ederim. Takibiniz beni onurlandıracak ve faydalandıracaktır. Bahsettiğiniz rakam, belki haberin yazarı tarafından ilgili odadan alınmamış olabilir.

Bilgi ve emeğin bedeli konusundaki görüşlerinize de katılıyorum. Elbette usulüne uygun işyerleri açabilmek için bu hizmeti almak ve bedelini ödemek gerekecektir. Ancak girişimi özendirmek ve kolaylaştırmak için, bürokrasinin azaltılması ve doğurduğu maliyetten girişimcinin kurtarılması da gerekmektedir.

Kanımca, son dönemde girişim için sağlanan desteklerin büyük bir kısmı da bu maliyete gitmektedir. Bu desteği alamayanlar ise, özsermayeye başvurmaktadır.
Volkan Kıyıcı
Konuk
Comment
Merhaba
Yorum 1 (15 Şubat 2013 15:36)
Hasan Bey merhaba, paylaşımınızı ilgiyle okudum. smile

Ancak bir detayı mesleğim icabı paylaşmak istiyorum ki, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından yayımlanan 2013 Asgari Ücret Tarifemize göre, limitet şirket açılış işlemi 695,00 TL brüt + KDV olarak belirlenmiştir. Bu rakamın altında işlem yapmak, meslek mevzuatımız tarafından haksız rekabet olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca tabi ki bu ücret, bu yetkiyi almak için geçirilen senelerin, aşılan zorlu sınavların ve ömür boyu sürecek bir eğitim sürecinin, kısaca bilginin bedelidir. Bu rakama işlemle ilgili katlanılacak masraflar da eklenir. Yani aslında bir girişimin maliyeti, burada aktardığınız rakamlardan daha fazla olacaktır.

Ayrıca sayfanızı yeni gördüm ve bundan sonra da ilgiyle takip edeceğim.

Saygılarımla

Yorumunuzla katkıda bulunun

  • Bilgi girilmesi zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir.
  • E-Posta adresiniz yayınlanmayacak ve aramızda kalacaktır.
  • Yorumunuz içinde, lütfen bağlantı (link) kullanmayınız.