Son zamanlarda girişimcilikle ilgili çok şey yazıldı. Bazı kuruluşlar ardı ardına girişimcilik seminerleri düzenliyorlar. Hatta bir özel üniversite, Türkiye’de ilk defa bu konuda lisans programı başlattı. Aile şirketlerinde kurumsallaşma konusunu çalışma alanı seçmiş biri olarak ben de girişimi önemsiyor ve girişimci bireylerle, onları destekleyen ve işlerini kolaylaştıran uygulamaları takdirle karşılıyorum.
Ekonominin güçlenmesi açısından girişimin önemi elbette tartışılmaz. Ancak girişimde bulunmak o kadar kolay ve küçümsenecek bir şey değildir. Kaynak israfına yol açmamak açısından, girişimde bulunurken bazı şartların olgunlaştığını görmek gerekir.
Girişimcinin Kendisine Soruları
Etraflıca düşünme ve inovasyon uzmanı Paul Sloane, yeni iş kurmak isteyen girişimcilerin kendilerine on adet soru sormasını ve bunlara vereceği cevaplara göre girişimde bulunmasını öneriyor.1
1. Bu işte iyi miyim? Bu girişimde başarılı olmama yardım edecek beceri, yetenek ve tecrübem var mı?
Güçlü ve zayıf yanlarınızın bir listesini yapın. Bu girişim güçlü yanlarınızı kullanacak mı? Zayıf yanlarınızı nasıl destekleyeceksiniz?
2. Sunacağım şeye insanların gerçekten ihtiyacı var mı? Onu kim satın alacak ve neden ihtiyaç hissedecek?
Müşteri yoksa iş de yok!
3. Bunu yapmakla para kazanabilecek miyim? İşi kurduğumda iyi kâr bırakacak mı?
Değilse, zahmete ne gerek var?
4. Bir iş planım var mı?
İşler plana bakarak ilerlemeyecektir ama plan yapma eylemi size büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Fona ihtiyaç duyarsanız yazılı bir plan gerekebilir.
5. Bu iş için gerekli mali kaynaklara sahip miyim?
Yeni işler genellikle ilk başta beklediğinizden daha fazla zaman ve para gerektirir. Nakit akışı sağlanıncaya kadar, işi kurmak ve yaşamak için gerekli masrafları karşılamanız mümkün olacak mı?
6. Ailem bu girişimi destekliyor mu?
Yakın aile bireylerinizle planlarınızı görüşmek ve onların yardımını garantilemek, önünüzdeki zor aylar için önemlidir.
7. İşim hakkında farklı olan nedir?
Sunacağınız eşsiz bir şey var mı? Yoksa bu yeni iş diğerlerine benzer mi? Müşterileriniz rakiplerinize göre neden sizi tercih etsin? Unutmayın, farklı olmak daha iyi olmaktan önemlidir.
8. Satış ve pazarlama stratejim nedir?
Hedef müşteriniz kimdir ve size nasıl ulaşacak? Uygulamaya geçmeden önce satışınızı bazı hedef müşteriler ile test edebilir misiniz?
9. Eksikliklerimi telafi etmede bana yardımcı olacak iş ortaklarım veya çevrem var mı?
En başarılı başlangıçlar, güçlü yanların dengelendiği iş ortaklıklarıdır. İş ortaklarınız yoksa rehberlik edecek ve tavsiyelerde bulunacak bağlantılarınızın bulunduğu bir iş ağınız var mı?
10. Bir “B” planım var mı?
İşler plana göre gitmezse, işiniz ve şahsınız için bir geri çekilme stratejiniz var mı? Yeni bir işe başlamanın sıkıntıları ile başa çıkmak için yeterince esnek misiniz?
Başarılar!
Bu soruların tamamına olumlu cevap veriyorsanız, iş kurmak için hiçbir engeliniz yok demektir. Olumlu cevap veremediğiniz her soruda, riskiniz bir o kadar artıyor demektir. Girişimcilere, kurumsallaştırarak nesilden nesile taşıyacakları işler için başarılar diliyorum.
Yorumunuzla katkıda bulunun